Videochat legal: cum te angajezi legal ca model online

VIDEOCHAT DE ACASA

Poti sa faci videochat legal? Ei bine, chiar daca videochatul este un domeniu 100% legal in Romania, exista, din pacate, multe studiouri care nu functioneaza conform legislaturii din tara noastra si care se sustrag de la plata taxelor atat pentru ei, cat si pentru modele.


Poate nu pare un subiect interesant. Pana la urma, pe multe modele incepatoare le intereseaza doar sa faca bani si nu se gandesc la repercursiunile majore pe care munca la negru sau evaziunea fiscala le pot avea asupra viitorului lor. Te asiguram, insa, ca primul pas – si poate cel mai important – in cariera ta de model online este sa colaborezi cu un studio videochat legal, serios si sa-ti platesti taxele. De ce sa risti amenzi usturatoare sau chiar dosar penal, cand ai putea sa lucrezi cu o agentie care functioneaza 100% legal. Deci, sa vedem cum ne dam seama ca studioul la care ne angajam respecta legislatia din Romania si este in legalitate.

Videochat legal: orice studio legal este inregistrat

Ca orice alt business legal din Romania, si studiourile de videochat trebuie sa fie inregistrate la autoritatile statului. Asta inseamna, in primul rand, ca studioul la care lucrezi are un numar de inregistrare la Registrului Comertului si-ti poate face dovada acestuia. Nu colabora cu studiouri “fantoma” care nu sunt inregistrare nicaieri, pentru ca asta inseamna automat ca nu vei avea un contract legal iar sumele pe care le vei incasa nu sunt declarate statului. Evaziunea fiscala este o infractiune care se pedepseste cu dosar penal si chiar inchisoare de la 2 la 7 ani. Iar faptul ca nu stiai daca studioul e sau nu legal, nu inseamna ca nu esti responsabila in fata legii!

Un studio de videochat legal colaboreaza cu modele numai doar in baza unui contract

Si nu orice contract. Faptul ca ti se pune in fata o foaie standard nu inseamna ca vei lucra legal. Orice contract trebuie sa contina: datele studioului (numele firmei, datele de identificare ale firmei, adresa si datele tale din buletin), responsabilitatile fiecarei parti, detalii despre castiguri si cum se face plata acestora, informatii despre confidentialitate si cum poti incheia colaborarea. Daca acestea nu se regasesc in contractul pe care esti pe cale sa-l semnezi, refuza politicos si cauta un alt studio!

Este la fel de important si ce fel de contract vei semna. Toate studiourile legale de videochat angajeaza modele cu una dintre urmatoarele forme de colaborare: contract de munca perioada determinata/nedeterminata, contract prestari servicii (pentru acesta trebuie sa fii SRL-D sau PFA) sau contract de cedare drepturi de autor. NU accepta sa semnezi contracte de comision sau colaborare, pentru ca acestea nu sunt considerate legale pentru domeniul videochatului.

Videochat legal: esti platita in contul tau bancar din Romania

Sigur ca exista situatii, spre exemplu aceea in care vrei un avans, si unele studiouri iti vor da banii “in mana”, DAR vei semna un document oficial pentru acestia in care se precizeaza clar suma de bani, detaliile tale si ale angajatorului si obiectul platii (exemplu: plata avans salariu conform contract Nr 1234”). Dar, cu exceptia acestor situatii, plata castigurilor tale trebuie sa se faca in contul tau bancar deschis la orice banca din Romania.

De ce este important acest aspect? In primul rand pentru ca asta inseamna ca banii tai sunt la vedere si institutiile statului pot vedea sumele pe care le incasezi. Ori, daca esti platita cash de fiecare data, sau primesti banii pe conturi bancare din afara Uniunii Europene exista o sansa enorma ca platile incasate de tine sa nu fie niciodata declarate. Acest lucru inseamna ca atat tu, cat si studioul cu care lucrezi, comiteti evaziune fiscala. Sa nu mai vorbim de faptul ca declararea castigurilor inseamna ca iti poti face credite, ai un istoric al venitului tau si poti motiva orice achizitie pe care o faci. Cum vei cumpara o masina de 40.000$ daca prin conturile tale au trecut 0 lei in ultimii 2 ani? Crede-ne autoritatile se vor sesiza asupra acestor aspecte si, asa cum spuneam la inceputul articolului, risti amenzi, dosar penal sau chiar inchisoare!

Videochat legal: plata taxelor

Acesta este poate cel mai sensibil subiect atunci cand vine vorba de legalitate. Am cunoscut multe modele care sustineau ca au taxele achitate (pentru ca asa le spunea studioul) si care s-au trezit cu somatii de plata de la ANAF la finalul anului pentru ca, ce sa vezi, veniturile lor apareau in cont dar nimeni nu achitase taxe pentru acestea.

Deci, simplul fapt ca primesti banii intr-un cont din Romania NU inseamna si ca taxele tale sunt achitate. In functie de contractul semnat la angajare, exista posibilitatea ca angajatorul sa-si asume responsabilitatea doar pentru o portiune din impozite, doar pentru taxele care i se cuvin sau sa le achite si pe ale tale. Te sfatuim sa ceri aceste detalii inca de la interviu si sa te consulti cu un contabil sau un avocat inainte de a semna un contract pentru a te asigura ca informatiile primite sunt corecte si legale.

Videochat legal: concluzie

Subiectul “videochat legal” este unul amplu, dar ne-am dorit sa-ti oferim cateva informatii importante in acest articol, astfel incat sa faci alegerea corecta pentru tine. Daca doresti sa discutam liber despre legalitatea in videochat, te asteptam sa ne faci o vizita in oricare dintre locatiile noastre si sa te convingi ca la Unicorn Agency lucrezi legal si esti mereu in siguranta! Contacteaza-ne aici!
Close-up studio portrait of beautiful woman with bright make-up

Lasă-ne datele mai jos și noi te contactăm și îți răspundem la întrebări.

Datele tale nu vor fi niciodata partajate cu terti.